top of page
Yazarın fotoğrafıPixel Fabrikası

Animasyon Nasıl Yapılır?

Animasyonlar 2d animasyon ve 3d animasyon olmak üzere ikiye ayrılır. 2d animasyonlar adından da anlaşılacağı gibi 2 boyutludur 3d animasyonlar ise insan gözünün gördüğü en, boy, derinlik değerlerine sahiptir yani 3 boyutludur. İki animasyon türü de farklı proses ve programlar ile yapılır.



2D Animasyon Nasıl Yapılır?


2D animasyonlar bilgisayar ortamında tek bir program ile yapılabilir fakat hazırlanacak 2d animasyon türüne göre tercih edilen program değişebilir. 2d karakter animasyonu için genelde anime studio, toon boom, synfig studio programları kullanılırken 2d motion graphic animasyonları için after effects kullanılır.


Bütün programların çalışma mantığı hemen hemen aynıdır, ilk önce animasyonu hazırlanacak nesne çizilir yada hazır nesne program içine alınır daha sonra zaman çizgisi üzerinde nesne hareket ettikçe konum, büyük, açı gibi değerleri içeren anahtarlar eklenir program içinde nesneler bu anahtarları referans alarak hareket eder ve boyut değiştirir.


Örneğin ekranın sol köşesinde bir çöp adam var siz bu konumdaki çöp adama zaman çizgisi üzerinde sıfırıncı saniyede pozisyonu için bir anahtar eklediniz ve ardından adamı ekranın sağ tarafına alıp onuncu saniyeye bir anahtar daha eklediniz bu durumda animasyonu oynattığınızda sol köşedeki çöp adam 10 saniye içinde eşit bir hız ile ekranın sağ köşesine ilerler. Genel olarak 2d animasyonlar bu ana mantık ile hazırlanır efekt, metin, ses eklemeleri ile tamamlanır.




3D Animasyon Nasıl Yapılır?


3D animasyonlar bilgisayar ortamında modelleme ve render olmak üzere 2 ayrı programda yapılır. Modelleme için 3ds max, maya, cinema 4d, sketchup, blender programları. Render için vray, keyshot, lumion programları kullanılır.




Modelleme


Modelleme için ilk önce objenin boyutları, doku bilgisi, renk bilgisi öğrenilir daha sonra modelleme programında çizim yapılmaya başlanır, modelleme uzayda x, y, z eksenleri üzerinde komutlar ile yapılır örneğin yüksekliği olmayan 2 boyutlu bir kare ölçüleri girilerek oluşturulur daha sonra bu kareye yükseklik değeri girilerek 3 boyutlu küp haline getirilir ayrı bir komut ile sivri birleşim köşeleri yumuşatılıp yuvarlanır buna benzer bir çok komut ve çizim ile obje tamamlanır. Programda modellenen her obje poligonlardan oluşur düşük poligonlu çizimler kolay işlenebilir fakat gerçekçi ve kaliteli olmaz bu yüzden yüksek poligon çalışmak çıkacak sonucun kalitesini olumlu etkiler, gerçekçi çizimler yapabilmek için anatomi bilgisi, endüstriyel deneyim ve tecrübe çok önemlidir. Modelleme tamamlandıktan sonra obje, kamera hareketleri ile senaryoya uygun sahneler oluşturulur.



Render


Bu aşamaya kadar çizim ve renkler gerçekçi değildir zaten çizimi ve renkleri gerçekçi yapmak çizim programının değil render programının işidir. Hazırlanan çizim render programında açılır programda güneş, ışık, gölge, yansıma gibi yüzlerce ayar vardır. Bu ayarlar 0,01 ile 10,00 arasında rakamsal değerlerdir ve renderin kalitesi bu ayarların hepsinin ustaca yapılmasına bağlıdır. Bu ayarların hepsi tamamlandıktan sonra render alınır.


Render almak ne demek?


Programın sahnelerin saniyede ortalama 30 adet fotoğrafını oluşturup bunu video formatı olarak dışarı aktarmasına video render denir. Videonun her saniyesi için 30 adet fotoğraf üretmek çok uzun işlem süresi gerektirir. Örneğin saniyede 30 kare gösterilecek 60 saniyelik animasyon oluşturmak için render programı 3540 adet fotoğraf karesi üretir!

Bazı render programları 3d çizim programlarına puling (eklenti) olarak yüklenebilir bu sayede çizim yapılan program dışında bir program açılmadan render alınabilir, bazı render programlarının eklenti özelliği yoktur ve ayrıca render programı açılıp yapılan çizim program içine alınır ve render alınır. Örneğin 3ds max' in içine render programı olan vray kurulabilir render işlemlerini 3ds max içinde yapılabilir, ama diğer bir render programı olan lumion 3ds max içine kurulamaz bu programın ayrıca kurulması ve ayrıca çalıştırılması gerekir.


Post prodüksiyon


Hazırlanan sahne renderları senaryoya uygun şekilde kurgulanır bu bölümde sahneler gerekli olur ise kısaltılır, kesilir, büyütülür, küçültülür. Daha sonra geçiş efektleri ve gerekli ise metin eklemeleri uygulanır. En son renk ayarları yapılır ve bu son işlem ile animasyon tamamlanmış olur.





1.217 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page